Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yaz tüm hızıyla devam ediyor ve bu da cildinizi güneşin kavurucu ışınlarından daha da fazla koruma zamanının geldiği anlamına geliyor. Ancak piyasada bu kadar çok güneş kremi seçeneği varken hangisini seçeceğinizi nasıl bileceksiniz? Korkmayın! Bu blog yazısında, cildinizi tüm yıl boyunca güvende ve sağlıklı tutacak iyi bir güneş kremi bulmanın sırlarını paylaşacağız.
Geniş Spektrumlu Koruma Nedir?
Bir güneş kremi ararken, aramanız gereken ilk şey hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayıp sağlamadığı olmalı. UVA ışınları cildin derinliklerine nüfuz ederek erken yaşlanmaya neden olup ve cilt kanseri riskini artırırken, UVB ışınları öncelikle güneş yanığına neden olur. UVA ve UVB koruması sağlayan bir güneş kremi önceliklerinizden olmalı.
Güneş Koruma Faktörü (SPF) Nedir?
SPF, güneş kremi söz konusu olduğunda tanıdık bir terimdir, ancak aslında ne anlama gelir? SPF, güneş kreminin UVB ışınlarını engelleme yeteneğini ölçer. SPF numarası ne kadar yüksekse, koruma o kadar fazladır. SPF 30 minimum öneri olarak kabul edilirken, uzmanlar uzun süreli açık hava etkinlikleri için SPF 50 veya daha yüksek bir değerin tercih edilmesini önermektedir. Unutmayın, hiçbir güneş kremi %100 koruma sağlayamaz, bu nedenle SPF seviyesi ne olursa olsun yeniden uygulama şarttır.
Komedojenik Olmayan İçerikler Neler?
Hassas veya akneye eğilimli cilde sahip olanlar için, gözenekleri tıkamayan veya ciltte tahrişe neden olmayan bir güneş kremi seçmek çok önemli Gözeneklerinizi tıkamayacak ve cildinizin özgürce nefes almasını sağlayacak komedojenik olmayan bir güneş kremi tercih edin.
Cilt Bakımında Kaçınmanız Gereken İçerikler Hangileri?
Bir güneş kremi seçerken, kaçınmak isteyebileceğiniz belirli bileşenlerin farkında olmak önemlidir. İşte dikkat etmeniz gereken bazı bileşenler:
Oxybenzone Zararları: Oksibenzon, piyasadaki güneş kremlerinde yaygın olarak kullanılan bir kimyasal UV filtresidir. Ancak hormon fonksiyonlarını bozma ve alerjik reaksiyonlara neden olma potansiyeli nedeniyle endişelere yol açmıştır. Ayrıca mercan resifleri için de zararlı olduğu tespit edilmiştir, bu nedenle oksibenzon içermeyen bir güneş kremi seçmek sadece sağlığınız için değil aynı zamanda çevre için de faydalıdır.
Octinoxate Zararları: Oksibenzon gibi oktinoksat da hormon aktivitesini bozabilen bir başka kimyasal UV filtresidir. Anne sütünde tespit edilmiştir ve çalışmalar üreme sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini düşündürmektedir.
Retinil Palmitat (A Vitamini Palmitat) Zararları: Bu A vitamini formu bazen potansiyel yaşlanma karşıtı özellikleri nedeniyle güneş kremlerine eklenir. Ancak, güneş ışığına maruz kaldığında, zararlı serbest radikallerin oluşumunu artırarak cilde potansiyel olarak zarar verebilir.
Parabenin Zararları: Parabenler, güneş kremleri de dahil olmak üzere kozmetik ürünlerde yaygın olarak bulunan koruyuculardır. Hormon bozulmasıyla ilişkilendirilmişlerdir ve meme kanserindeki potansiyel rollerine ilişkin endişelere yol açmışlardır.
Sentetik kokuların Zararları: Güneş kremi kokuları ürünü daha çekici hale getirse de, özellikle hassas cilde sahip olanlar için cilt tahrişine ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kokusuz veya parfümsüz güneş kremlerini tercih etmek bu riskleri en aza indirmeye yardımcı olur.
------------------
Peki kimyasal ve mineral filtreli güneş kremlerinden hangisi? İşte bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacak bir karşılaştırma:
Kimyasal Güneş Kremleri:
Nasıl çalışırlar?
Kimyasal güneş kremleri, UV ışınlarını emen ve ısıya dönüştüren, ardından ısıyı ciltten uzaklaştıran organik bileşikler içerir. Cilde nüfuz ederek çalışırlar ve etkili olmaları için biraz zaman gerekir (genellikle yaklaşık 20 dakika). Faydaları: Kimyasal güneş kremleri genellikle daha hafif bir dokuya sahiptir ve cilt üzerinde daha şeffaf bir görünüm sağlayarak günlük kullanım için kozmetik açıdan cazip hale getirebilir. Dikkat edilmesi gerekenler: Çoğunlukla yukarıda adları sakıncalı içerikler listesinde geçen oksibenzon veya oktinoksat gibi kimyasal filtreler içerir. Bu bileşenler cildiniz ve sağlığınız kadar çevre için de iyi bir alternatif olmayabilir.
Mineral Güneş Kremleri:
Nasıl çalışırlar?
Fiziksel güneş kremleri olarak da bilinen mineral güneş kremleri, çinko oksit veya titanyum dioksit gibi aktif mineral bileşenler içerir. Bu mineraller cildin üzerine oturur ve UV ışınlarını yansıtarak ve dağıtarak fiziksel bir bariyer oluşturur. Faydaları: Mineral güneş kremleri, cilt tahrişine veya alerjiye neden olma olasılıkları daha düşük olduğundan, hassas ciltler de dahil olmak üzere çoğu cilt tipi tarafından genellikle iyi tolere edilir. Uygulandıktan sonra anında koruma sağlarlar ve hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkilidir. Mineral güneş kremleri mercan resiflerine zarar vermedikleri için resif dostu olarak da kabul edilir. Dikkat edilmesi gerekenler: Mineral güneş kremleri kimyasal versiyonlarına göre biraz daha yoğun bir kıvama sahip olma eğilimindedir ancak yeni formülasyonlar bu konuda iyileşmiş durumda.
RHANEVA SHIELD HYDRO+ SPF 50 Geniş Spektrumlu Güneş Kremi organik sertifikalı bir ürün olduğu için kimyasal filtreler yerine çinko oksit ve titanyum dioksit gibi mineral bazlı UV filtrelerine dayanır. Bu mineral filtreler cildin üzerine oturarak ve UV ışınlarını yansıtarak veya dağıtarak çalışır. Pek çok cilt sağlığı uzmanı tarafından bu filtreler daha güvenli kabul edilir ve bazı kimyasal filtrelerle ilişkili potansiyel riskler olmaksızın güvenli ve geniş spektrumlu koruma sunar. Hem de denizlere ve mercan resiflerine de zarar vermeden!
Sonuç olarak, seçiminizi yaparken cilt tipiniz, bilinen hassasiyetleriniz veya alerjileriniz, tüketim alışkanlıklarınız ve hassasiyetleriniz gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tabii ki bireysel ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş öneriler için bir dermatoloğa danışmak da her zaman iyi bir fikir.