Saç bakımına dair sorular: Doğru mu? Yanlış mı?

Saç bakımına dair sorular: Doğru mu? Yanlış mı?

Saç Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar


Organik içerikli ürünler, organik olmayan ürünler kadar etkili değildir?

Yanlış: Organik sertifikalı olmayan ürünlerin kimyasal içerikleri daha hızlı sonuç veriyor gibi algılansa da bu sonuçlar uzun vadeli değildir. Organik sertifikalı ürünlerin antioksidanlar, vitamin ve minerallerden oluşan içeriği ise doğrudan insan sağlığı (ve gezegenin sağlığı) üzerinde kalıcı etki yaratmaya yönelik geliştirilmektedir.

Belli aralıklarla şampuan değiştirmek saç için daha sağlıklıdır?

Yanlış: Eğer kullandığı şampuan kişinin saçlarına iyi geliyorsa, her seferinde iyi sonuç alacaktır. Yani şampuanınızdan memnunsanız aslında onu değiştirmeniz için hiçbir sebep yoktur.

Kadınların ve erkeklerin saç yapısı aynıdır?

Doğru: Saçın cinsiyeti yoktur. Saçlı deride yaşanan sorunlar herkeste görülebilir. Asıl önemli konu saçlı derinin sebum dengesini sağlayan ve saç tellerine esneklik kazandırıp güçlendiren bir bakım rutini izlemektir.

Doğal içeriklerle hazırlandığı iddia edilen kişisel bakım ürünleri organik sertifikalı ürünlerle aynıdır diye düşünebiliriz?

Yanlış: Doğal içerikler diye adlandırılan bileşenlerin hangi koşullarda ve nasıl üretildiğini, toplanma, saklanma ve işlenme koşullarını birebir bilmiyorsanız, organik sertifikasyon süreçlerinden geçerek üretilmiş ürünlerle aynı olmadığından emin olabilirsiniz.

Her gün şampuanlamak saç için kötüdür?

Yanlış: Saçın haftada kaç kere şampuanlanacağının ideal bir miktarı yoktur. Saçını her gün yıkayan biri de sağlıklı saçlara sahip olabilir. Esas önemli olan kullandığınız ürünün içeriğidir. Köpürme (yüzey aktif maddesi yoğun) ve yumuşatma (silikon türevi içeriği fazla) etkisi fazla, dolayısıyla kimyasal içeriği yoğun bir ürünle her gün yıkıyorsanız saç ve saçlı derinize uzun vadede zarar veriyor olabilirsiniz. Ama doğal içeriğinden emin olduğunuz ve saçlı derinizi kurutmayan bir ürün kullanıyorsanız  daha sık yıkama yapmak konusunda kötü hissetmenize gerek yok.

Daha çok köpük daha temiz cilt, daha temiz saç demektir?

Yanlış: Saçları şampuanlarken ya da duş jeli kullanırken az köpük elde etmek ürünün yeterince etkili olmadığının göstergesi değildir. Aksine köpürme miktarı bu tip ürünlere eklenen kimyasal ajanlarla sağlandığı için ürünün kalitesini düşüren ve genel olarak insan sağlığını tehdit eden bir etmendir diyebiliriz. Şampuandan, duş jeli, hatta diş macunlarına kadar pek çok kişisel bakım ürününde en yaygın köpürtme ajanı olarak kullanılan ucuz kimyasal Sodium Laureth Sulfate’ın (SLS) (ve tabii türevlerinin) deriden emilerek vücuda alındığı ve alerjik reaksiyonlardan uzun vadede daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı artık bilinen bir gerçek.

Daha çok köpürmesi için daha fazla miktarda şampuan kullanmak normaldir?

Yanlış: Her gün şampuan kullanmak (kullandığınız ürünün doğal içerikli olduğu varsayımıyla) saçınızın sağlığı için sakıncalı değildir dedik. Ama fazla miktarda şampuan kullanmak saçınızın sağlığı için sakıncalı olabilir. Organik sertifikalı ürünler endüstriyel kozmetik ürünlerin aksine köpürmeyi sağlayan kimyasal yüzey aktif madde içermez. Dolayısıyla bu ürünlere kıyasla en azından ilk kullanılmaya başlandığı dönemde daha az köpürürler. Eğer daha fazla köpük elde etmek için elinize daha çok şampuan alırsanız, hem aslında ihtiyaç duyduğunuzdan fazla tüketim yapmış olursunuz hem de şampuanın kafa derinize masaj eşliğinde doğru uygulanma biçimini riske etmiş olursunuz. En doğru yöntem avuç içine alacağınız küçük bir miktar şampuanı saçlı derinize masaj yaparak uygulamak ve derinizde kan akışını uyararak daha sağlıklı bir saça kavuşmaktır.  

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.